Συχνές Ερωτήσεις

Ο οδοντιατρικός έλεγχος ρουτίνας είναι καλό να γίνεται κάθε έξι μήνες. Αυτός ο κανόνας βέβαια δεν είναι απολυτος και εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει περιοδοντικό πρόβλημα, χρειάζεται έλεγχο και καθαρισμό συχνοτερα, ίσως κάθε 3-4 μήνες, ενώ κάποιος που δεν ειχε ποτε τερηδονα ή προβλήματα στα ούλα και προσέχει τα δόντια του, μπορει να χρειάζεται να επισκέπτεται τον οδ/τρο α φορα το χρόνο.

Όταν τα ούλα είναι υγιη, δε ματώνουν. Η αιμοραγία των ούλων είναι σημάδι ουλίτιδας, που μπορεί να οφείλεται σε κακή στοματικη υγιεινή. Κάποιες φορές η αιμορραγία των ούλων μπορεί να είναι και σύμπτωμα κάποιου γενικότερου προβλήματος υγείας, όπως π.χ.ο σακχαρώδης διαβήτης.

Το σφράγισμα δεν προστατεύει ένα δόντι από το να ξαναχαλάσει, να επανατερηδονιστει. Γι αυτό τα σφραγισμένα δόντια πρέπει να ελέγχονται συχνα από τον οδοντίατρο.

Όχι, η λευκαντική ουσία που χρησιμοποιούμε είναι ήπιακαι δεν καταστρέφει την αδαμαντίνη(σμάλτο) των δοντιών. Τονίζουμε ότι η λεύκανση πρέπει να γίνεται πάντα με την επαγγελματική καθοδηλγηση του οδοντιάτρου και με τα εγκεκριμένα φάρμακα ώστε να είναι απόλυτα ασφαλής η διαδικασία.

Είναι ο σύγχρονος τρόπος αποκατάστασης των χαμένων δοντιων, είναι ασφαλή όταν τοποθετούνται από πεπειραμένο γιατρό και ενδείκνυνται για την πλειοψηφία των ασθενών. Υπάρχουν φυσικά περιπτώσεις που αντενδεικνυνται, όπως σε κάποες γενικές παθήσεις του ασθενη, σε ασθενεις με κακή στοματική υγιεινη.

Η συμπεριφορά των εμφυτευμάτων, η λειτουργία τους, μοιάζει πολύ με εκείνη των φυσικων δοντιών. Επίσης, δεν χρειάζεται να τροχίσουμε υγιή πολλές φορές δόντια, όπως σε μια γέφυρα.. Όταν χάνουμε δόντια, το οστουν απορροφάται. Τα εμφυτεύματα συγκρατούν το οστούν στη θέση του.

Οι ακτινογραφίες είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο που διαθέτουμε για να μας διευκολυλνει στη διάγνωση. Μας βοηθουν να δούμε πράγματα που δε βλέπουμε με γυμνό μάτι. Φυσικά καλό είναι να κρατάμε την έκθεση στην ακτινοβολία όσο το δυνατόν γίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα και αυτό το καταφέρνουμε με τα σύγχρονα ακτινολογικά μηχανήματα. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο και ο ασθενής είναι προστατευμένος και έχουμε τα οφέλη μιας ασφαλούς διάγνωσης με την ακτινογραφία.